Ovdje ćete naći pregled upita građana i odgovore Udruge o poduzetim aktivnostima.

Napomena: Detalji podnosioca upita poznati Udruzi.

1. 

Moj otac S.P.operisan je 2016. god zbog raka debelog crijeva,Osjeća se dobro, koristi svake godine kese za stomu,jer u je odstranjen dio debelog crijeva i ima stolicu na tz  stomu.

Ove godine smo ja i brat izgubili više sati da bi dobili potvrdu da poduže kese u ovoj godini,ali me u Zavodu vraćaju da treba potvrda da mu i dalje treba koristiti kese.Sati su mi odbijeni, imam već gubitak od 25o KM nepotrebno,jer mu novo crijevo neće narasti.To bi u zavodu trebali znati jer mu je takva operacija evidentirana i prije date potvrde.

Da li potrebno donositi nove potvrde za korištenje  pomagalo koje nadomješta u potpunosti odstranjeni organ koji se ne može nadoknaditi,ili u zavodu nema dr koji to zna?

2. 

Hitno sam operiran u SKB Mostar,Bijeli brijeg zbog zapletaja crijeva prošle godine. Podaci kada se to desilo se nalaze na kratkom objašnjenju o mojoj bolesti  koje je poslano bez  bilo kakve ovjere mostarske  bolnice u bolnicu Zenica. U Mostaru su me operisali  dva puta zaredom bez neke pauze isti dan. Nisu mi objasnili zašto,kažu oba puta je bio zapletaj crijeva. Kad sam došao sebi nisam mogao pokretati desnom nogom. Moje liječenje je trajalo  dugo, a  kad samo konačno otpušten,mislim krajem kolovoza nisam dobio otpusnicu. Malo poslije sam u Zenici  opet dospio u bolnicu  pa su oni dobili ono objašnjenje šta mi je u stomaku operisao.  

Uglavnom iza dvije operacije stomaka noga mi je oštećena. Nekom injekcijom su mi povrijedili živac ili krvni sud. Jedva hodam. Kod kretanja  mi noga zapinje, jer  je živac povrijeđen,a možda i  arterija. Plaćao  sam preglede  u Zenici i poliklinici Vitalis Mostar, noga nije bolje a otpusnice nema.  

Predao sam papire odvjetniku,ali nema otpusnice.

3.